PROGRAMMA

 

 

 

 

Donderdag 11 mei 2023

09:00 – 09:30: Registratie en ontvangst

09:30 – 09:40: Welkom & opening 

Hoe krijg je als leidinggevende spin in het web de spelers mee om te doen waar je met elkaar voor gaat en staat, zodanig dat je juist onder stress met een stevige dosis werkplezier in een complexe omgeving de ambities waarmaakt. Hoe sluit je hierbij aan op het niveau van betrokkenheid van de ander en neem je hem/haar mee naar commitment? Met eerste hulp bij weerstand krijg je handvatten om weerstand om te zetten in teamspirit.

 

Jan van Setten is een veelgevraagd spreker en auteur over (persoonlijk) leiderschap en organisatieverandering. Jan inspireert en motiveert je om invloed te pakken op je (werkzame) leven. Hij levert handvatten die het denken omzetten in doen, op een manier die bij jou past. Door de plezierige mix van humor, energie en inhoud blijf je tot het einde verbonden en geboeid en krijg je eye-openers mee die je gelijk kan toepassen in jouw praktijk.

11:10 – 11:40: Ochtendpauze

Jij bent leidinggevende en jij blijft in ontwikkeling om nog beter invulling te geven aan jouw rol en relaties. Er wordt ook best wat van je gevraagd in deze tijden. Verbinden, motiveren, veranderen, stimuleren, inspireren, psychologische veiligheid, innoveren… you name it!
Een vaste mindset kan overheersen in mens en teams. Deze vaste overtuiging zorgt voor belemmering op allerlei fronten. De growth mindset helpt je om veerkrachtiger mee te bewegen met veranderingen, verbindt mensen en leidt tot meer succes! De growth mindset is het fundament van ontwikkeling en groei. De growth mindset vermindert stress, vergroot een open leerhouding naar anderen en situaties. Deze mindset geeft ruimte om anders om te gaan met nieuwe uitdagingen, creatie, fouten, tegenslag, feedback en elkaars successen. Leer hoe je deze growth mindset in jezelf verder laat opbloeien en hoe je dit bij anderen kunt stimuleren.

 

Saskia Verhaeren heeft als docent jarenlang kennis gedeeld, mensen en teams gemotiveerd om te leren en anderen gestimuleerd tot persoonlijke groei. Zij heeft zich gespecialiseerd in de Growth Mindset theorie van prof. Carol Dweck. Saskia voegt daar een dimensie aan toe doordat ze zich verdiept heeft in de werking van de hersenen. Ze deelt kennis en ze reikt praktische tools aan zodat je mindset én brein krachtig in kunt zetten voor zowel jezelf als in team(s).  

12:40 – 13:35: Lunch

Leidinggevenden en medewerkers in de zorg kunnen ontzettend goed zorgen voor anderen, maar lijken zichzelf daarbij te vergeten. Dit levert frustratie, angst, irritatie en stress op, wat resulteert in een hoog ziekteverzuim en veel verloop. Deze twee factoren maken de zorgsector tot een tikkende tijdbom: een collectieve burn-out in wording. Om maar even positief te beginnen …
Maar het kan anders! Als de brandstofmeter in je auto aangeeft dat de tank bijna leeg is, moet je niet harder gaan rijden, maar gaan tanken. Het is belangrijk om af en toe even stil te staan, te kijken hoe het beter kan en daarbij te focussen op wat jij voor jezelf en je teamleden kunt doen.
Niek van den Adel geeft inzicht in hoe jij weer meer energie gaat ervaren en hoe je daar komt: het verschil tussen waar je nu staat en waar je eigenlijk wilt zijn.

 

Ondanks dat hij aan zijn rolstoel gekluisterd zit, zit stilzitten absoluut niet in het DNA van Niek van den Adel. Naast dat hij jaarlijks bij meer dan 100 evenementen op het podium staat, is hij ook coach en ondernemer in de zorg en het onderwijs. Zo traint hij met zijn organisatie Team Heartbeats grote onderwijs- en zorginstellingen in veerkracht, omgaan met veranderingen en persoonlijk leiderschap.

15:10 – 15:40: Middagpauze

Op de OK is veelal hard werken in een steeds veranderende omgeving. Personele krapte is aan de orde van de dag. Door het Corona virus zijn er veel onzekerheden bij gekomen. De kans op uitval door een te hoge mentale belasting ligt dan ook op de loer. Heb jij voldoende zicht op wat al deze veranderingen voor effect hebben op jou en jouw medewerkers?

Als jij en je medewerkers gelukkig zijn in het werk, zijn jullie productiever, innovatiever, flexibeler, werken jullie beter samen en is er een lager ziekteverzuim. Jij hebt zelf invloed op het werkgeluk van jezelf en van je medewerkers. Pascal vertelt met passie hoe jij als leidinggevende verschillende aspecten positief kunt beïnvloeden om jezelf en je medewerkers nog gelukkiger te krijgen.

 

 

Pascal Gobréau is de oprichter van HappyPassie. Hij is vanaf 1991 werkzaam in verschillende sectoren van de gezondheidszorg en heeft hiervoor diverse opleidingen gevolgd (HBO-Verpleegkunde, Intensive Care Verpleegkundige en HBO Management in de Zorg). Na 10 jaar als Intensive Care Verpleegkundige gewerkt te hebben is hij als leidinggevende gaan werken bij diverse ziekenhuizen en op verschillende (acute zorg) afdelingen en poliklinieken. In 2019 heeft hij de opleiding werkgeluksdeskundige gevolgd aan de Hogeschool Leiden en combineert hij zijn onderneming met het werken als leidinggevende in het ziekenhuis. Juist deze combinatie maakt hem uniek.
Pascal Gobréau geeft met HappyPassie medewerkers en organisaties meer inzicht in wat meer werkgeluk voor hen kan betekenen en op welke wijze ze dit het beste kunnen bereiken.

17:00 – 17:45: ALV 

Avondprogramma

18:30 – 19:00: Netwerkborrel

19:00: Diner

Vrijdag 12 mei 2023

09:00 – 09:30: Ontvangst

Klimaatverandering is een grote bedreiging voor onze gezondheid en de planeet. Volgens de Lancet Countdown rapportages is deze verandering exponentieel en heeft de verandering steeds meer directe gevolgen voor onze patiënten en onze gezondheidszorg. Gezien de aanzienlijke voetafdruk van de zorg, en het aandeel van operatiekamers hierin, is het van groot belang dat zorgprofessionals duurzamer te werk gaan in de operatiekamer.
Om de verduurzaming van operatiekamers in Nederland op gang te helpen wordt er mede namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gewerkt aan de ontwikkeling van de ‘Groene Barometer’. Deze Barometer laat zien hoe duurzaam operatiekamers zijn aan de hand van belangrijke indicatoren. Nederlandse ziekenhuizen zullen gevraagd worden de Barometer in te vullen, waarna de uitkomsten op landelijk niveau kunnen worden vergeleken. De Barometer is niet alleen bedoeld om de milieubelasting van operatiekamers in kaart te brengen, maar ook om mogelijkheden voor verbetering te identificeren en ‘best practices’ te ontwikkelen.
Het invullen van de Barometer helpt dus om de balans op te maken, zowel binnen OK centra als op landelijk niveau. Maar hoe zal dit precies in zijn werk gaan? Dat vertelt Kim van Nieuwenhuizen met veel enthousiasme.

 

Kim van Nieuwenhuizen is arts (2019) en sinds 2021 werkzaam als PhD candidate/arts-onderzoeker in het LUMC. Haar onderzoek richt zich op verduurzaming binnen de operatiekamers (OK) en zij is daarnaast actief in verschillende Green Teams, om duurzame initiatieven ook direct te door te voeren in de praktijk. Tevens helpt zij mee aan het ontwikkelen van een Groene Barometer voor de OK en stelt zij een Leidraad op om duurzaamheid te implementeren in medische (chirurgische) richtlijnen.

Een wereld die steeds verandert, stelt hoge eisen aan leiderschap. Wat voorheen goed leek te werken, is nu vaak niet meer effectief. Hoe kunnen we met ons leiderschap inspelen op de eisen van vandaag en morgen?
Als leidinggevende op de OK word je continu met veranderingen geconfronteerd of wil je zelf zaken veranderen. Dat vraagt om een proactieve houding. Persoonlijk en waardengedreven leiderschap gaat uit van een waarderende, een positief-kritische houding. Bij persoonlijk en waardengedreven leiderschap kijk je naar je eigen reis in de context van je werk. Een veelgestelde vraag vanuit persoonlijk en waardengedreven leiderschap is: hoe kun je met minder moeite meer bereiken, meer waarde toevoegen aan je leven, aan dat van anderen en aan je werk?

 

Prof. dr. Gabriël Anthonio is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen als bijzonder hoogleraar bij Sociologie. Zijn onderzoek en onderwijs richt zich op de ‘Sociologie van Leiderschap, Organisaties en Duurzaamheid’
Sinds 2020 is Gabriël verbonden aan de Galan Groep waar hij zijn talenten inzet op drie domeinen: strategisch advies, het begeleiden van bestuurders en leidinggevenden bij hun persoonlijke en gezamenlijke opgave en het verzorgen van trainingen en masterclasses.

11:15 – 11:45: Ochtendpauze

De OK brengt veel hectiek met zich mee. Hoe zorg je dat betrokkenheid je niet over de grens duwt? Hoe houd je verbinding met je team en medewerkers? Hoe blijf je stress de baas en kun je anderen daarin ondersteunen? In plaats van duwen en trekken aan je team of organisatie en opgaan in de waan van de dag, moeten we terug naar de kern. Werken aan leiderschap met een positieve impact op jezelf en op je omgeving, vraagt om vertragen. Stilstaan in plaats van steeds harder lopen.

Wij komen steeds dieper in onze groef vast te zitten als de stress toeneemt. Mensen denken vaak dat we in tijden van stress andere keuzes maken, maar dat is niet waar. Als de druk groter wordt, zetten we nog sterker in op datgene waar we goed in zijn. We gaan nog meer van hetzelfde doen, terwijl het al niet meer werkt. Waar ga je morgen mee stoppen? Waar verlies je energie op, waar loop je op leeg? In tijden van stress moeten wij naar minder in plaats van meer, zodat er ruimte is voor de kwaliteit van het contact.

 

Gabriël Anthonio is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen als bijzonder hoogleraar bij Sociologie. Zijn onderzoek en onderwijs richt zich op de ‘Sociologie van Leiderschap, Organisaties en Duurzaamheid’
Sinds 2020 is Gabriël verbonden aan de Galan Groep waar hij zijn talenten inzet op drie domeinen: strategisch advies, het begeleiden van bestuurders en leidinggevenden bij hun persoonlijke en gezamenlijke opgave en het verzorgen van trainingen en masterclasses.

In een humoristische en energieke presentatie gaat Paul Smit in op de werking van ons brein. Zijn verhaal is onderscheidend en bevat de nieuwste inzichten. Wat werkt wel en wat werkt niet als we willen veranderen? Hoe kunnen we als mens flexibel en ontspannen in het leven staan en denken in mogelijkheden? Hoe ontstaat er verbinding, vertrouwen en creativiteit binnen een organisatie?


Filosoof en cabaretier Paul Smit combineert humor en inhoud en haakt in op thema’s als samenwerking, innovatie, beïnvloeding, verandering & werkgeluk.
Paul Smit studeerde af op ‘de evolutie van het menselijk bewustzijn’ en schreef 13 boeken over filosofie, psychologie en neurowetenschap. Hij werkt samen met neurowetenschapper Ayca Szapora m.b.t. het ondersteunen van hersenonderzoek aan de Universiteit Leiden en Dresden.

13:45 – 14:45: Lunch to go – or to stay

Het congres wordt ondersteund door onze sponsoren waar wij hen zeer erkentelijk voor zijn.

GOUDSPONSOREN

ZILVERSPONSOREN

BRONSSPONSOR