NVLO Themadag 2021

Op donderdagmiddag 3 juni vond een informerende en inspirerende themabijeenkomst over de groene revolutie in de OK plaats, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging Leidinggevenden Operatieafdeling.


De vraag die centraal stond tijdens deze interessante bijeenkomst: hoe manage je een duurzame OK?
Als vereniging nemen we deel aan het convenant van de Groene OK, onderdeel van de landelijke Green Deal. De Green Deal is een initiatief van de overheid met als doel vernieuwende, duurzame initiatieven uit de samenleving de ruimte geven. Maar wat betekent dit precies en wat betekent dit voor jou als leidinggevende van de OK? 

Hieronder vind je de opnames van de Themadag 2021 en de in PDF beschikbaar gestelde presentaties.

NVLO Themadag 2021 | Blok 1

 

Opening door dagvoorzitter
Ruud Tromp, Bestuurslid NVLO

Lancet video
The Lancet Countdown on Health and Climate Change_ 2019 report

De Greendeal
Cathy van Beek, Kwartiermaker duurzame zorg iov Min VWS/ Voormalig bestuurder Radboudumc

Presentatie Cathy van Beek

Het Convenant
Frank Willem Jansen, Hoogleraar Minimaal invasieve heelkundige technieken en technologie, LUMC

Presentatie Frank Willem Jansen

Pitch 1 Beste Groene OK Idee
Jeannette Pijman, Operatieassistent, Ziekenhuis Amstelland

Pitch 2 Beste Groene OK Idee
Hans Friedericy, Anesthesist, LUMC

Pitch 3 Beste Groene OK Idee
Sylvie Langhout (mede namens Nona Schmidt en Lotte Ruchtie /Green on             TOP), Student Onderzoeker, Amsterdam UMC locatie AMC

NVLO Themadag 2021 | Blok 2

 

Tafelgesprek over reductie en hergebruik

o.l.v. dagvoorzitter Ruud Tromp

 

  • reductie anesthesiedampen & medicijnenresten

Hans Friedericy, Voorzitter Anesthesiedampen & medicijnenresten,
De Groene OK

  • reductie energiegebruik

Sandra Lako, Voorzitter werkgroep Energie, De Groene OK

  • reductie gebruik plastics

Frits Groen, Lid werkgroep Plastic afval, De Groene OK

  • hergebruik instrumentarium

Mike Thijssing, Voorzitter werkgroep Circulair gebruik instrumentarium,
De Groene OK

NVLO Themadag 2021 | Blok 3

 

Voorbeeld uit andere sector & financiering

Anja van Balen, Sector Banker Healthcare, ABN AMRO

Presentatie Anja van Balen

 

Voorlopers in de industrie 1:

De circulaire zorgeconomie; van chirurgisch afval tot medisch eindproduct

Bart van Straten, Expert circulaire economie en gezondheidszorg/raad van toezicht, Van Straten Medical
Tim Horeman, Assist.Prof Sustainable Surgery & Translational Technology, TU Delft en Medtech Enterpreneur

 

Voorlopers in de industrie 2:

Klimaatneutraal materiaalgebruik in de zorg

Jan Willem Slijkoord, oprichter en eigenaar CiorC
Robert de Bruijn, transitie consultant

Presentatie Jan Willem Slijkoord en Robert de Bruijn

NVLO Themadag 2021 | Blok 4

 

Voorwaarden van de inspectie

Jan Maarten van den Berg, Coördinerend inspecteur, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

 

Inspirerende praktijkvoorbeeld 1

Frits Groen, Manager Operatiecentrum, Medisch Centrum Leeuwarden

Presentatie Frits Groen

 

Inspirerende praktijkvoorbeeld 2

Talitha Hoppe, OK-assistente & SO Gynaecologie/Oprichter GreenTeamOK, OLVG

Karim el Yazidi, Teamleider Acuut/Complex OK Chirurgie

Presentatie Talitha Hoppe en Karim el Yazidi

 

Prijsuitreiking Beste Groene OK Idee 2021 & afronding

Ruud Tromp, Bestuurslid NVLO

Informatieplein

CoperniCare is opgericht vanuit de wens om zorgspecifieke oplossingen te bieden die uniek zijn voor deze sector. Namelijk één integraal platform voor alle Track & Trace, alle voorraadbeheer en alle goederenlogistiek. Daarnaast koppelen en integreren wij alle systemen voor een efficiënte workflow waardoor in één handeling alle relevante data in het EPD en ERP wordt opgenomen! We hebben meer dan 10 jaar ervaring in het ontwikkelen en implementeren van zorglogistiek specifieke software. En dat blijven wij doen, samen met onze gebruikers.

Brochure instrumenten volgsysteem

Brochure weefsel volgsysteem

Brochure voorraad volgsysteem

Brochure logistics

Bij Johnson & Johnson Medical gebruiken wij onze kennis en ervaring om gezondheidszorg te verbeteren en te optimaliseren. Binnen de snel veranderende zorgsector leggen wij relaties tussen wetenschap en technologie om onze eigen expertise op het gebied van chirurgie, orthopedie en interventie oplossingen te combineren met ideeën van anderen om arts- en patiëntgerichte producten en oplossingen te ontwerpen en leveren. Als pioniers op het gebied van medische hulpmiddelen richten wij ons voortdurend op het verhogen van de zorgstandaard – we werken eraan om de toegang voor patiënten te vergroten, de resultaten te verbeteren, de kosten van het gezondheidssysteem te verlagen en de waarde te vergroten. We creëren slimme, mensgerichte gezondheidszorg om patiënten die wij helpen sneller en langer te laten leven in goede gezondheid.

Teleflex is a global provider of medical technologies designed to improve the health and quality of people’s lives. We apply purpose driven innovation – a relentless pursuit of identifying unmet clinical needs – to benefit patients and healthcare providers. Our portfolio is diverse, with solutions in the fields of vascular and interventional access, surgical, anesthesia, cardiac care, urology, emergency medicine and respiratory care. Teleflex employees worldwide are united in the understanding that what we do every day makes a difference.

Carrying Out Responsibility
We will:
• Continue to focus on people through professional development and employee programs centered on health, wellbeing, inclusion and safety
• Enhance our humanitarian aid and medical grants process to ensure a more effective approach
• Encourage and provide volunteer opportunities in support of our local communities
• Seek out and implement environmentally sound operational practices aligned to our Zero Harm vision
• Ensure responsibility remains a driving factor in our corporate governance, continuing to observe strong business ethics grounded in morality and compliance while mitigating risks

Brochure Laryngoscope Comprehensive Solutions

Brochure Airway

Brochure Polaris

Wij beschermen en verbeteren de gezondheid van mensen overal ter wereld. Dit is onze missie. Ook in de huidige omstandigheden doen we er alles aan om de continuïteit en de kwaliteit van onze dienstverlening te garanderen. Met behoud van een gezonde en veilige werkomgeving voor iedereen; onze medemens, patiënten, onze klanten en partners, onze collega’s en hun familie. Duurzaamheid is een belangrijke leidraad bij de bedrijfsactiviteiten van B. Braun. Behalve economische verantwoordelijkheid, waarbij wij ons richten op groei op de lange termijn, betekent dit voor ons ook ecologische en sociale verantwoordelijkheid, die wij in verschillende projecten tonen. Wij vinden het belangrijk om duurzame waarden te creëren voor onze medewerkers, de maatschappij en het milieu. Als ‘goede burger’ en wereldwijd actief familiebedrijf ondersteunt B. Braun regio’s, bevorderen wij de ontwikkeling en uitwisseling van kennis en creëren wij vooruitzichten voor zowel de huidige als de toekomstige generaties.

Brochure Aicon 2021

Hybrid trocar solution

Set Optimization – Hard Facts

Video Het afval van één operatie

Van Straten Medical (1975) develops, manufactures and supplies surgical products in co-operation with well-selected distributors and medical industry around the globe.
The company’s core competence consists of providing solutions for the Central Sterilization Department (CSSD) and the Operating Room (OR). We are specialized in surgical disposables and instruments, repair of surgical instruments and production of customized instrument mesh trays including trays with flush systems. Since several years we have expanded our focus on the circular economy. One of our business areas has already been increasing lifespan of surgical instruments through our repair center. We diversified the circular model by collecting used stainless steel and plastic materials from hospitals, which are processed and manufactured into new products. Our vision is that sustainable and smart solutions will change the healthcare sector in the next coming years. Circularity plays an undeniable role in this. Van Straten Medical is located at 2 separate locations in the center of The Netherlands.

Greencycl-Van Straten Medical

Dräger maakt Technologie voor het Leven. Technologie waarmee we ons in de gezondheidszorg inzetten voor het verbeteren van klinische resultaten, efficiëntie van zorgprocessen en personeelstevredenheid. Technologie die daarnaast ook mens en milieu beschermt. Wij zien duurzaamheid, het sparen van natuurlijke hulpbronnen en milieubescherming niet alleen onze plicht, maar ook als een kans om bij te dragen aan duurzame zorg en een gezonde toekomst. Onze klanten verwachten milieuvriendelijke producten—niet alleen in de gebruiksfase, maar gedurende hun hele levenscyclus. Van productconcept en fabricage tot transport en verwijdering. Ook
ondersteunen wij onze klanten bijvoorbeeld bij het bewerkstelligen van een groene OK. Zo zien wij voor het perioperatieve werkveld bijvoorbeeld mogelijkheden om de belasting van het milieu door anesthesie te reduceren door gebruik van metabolic flow (0,2-0,5 ltr), door training en educatie, het visualiseren van ge-/verbruik van medische gassen en applicatie toepassingen zoals decision support of automatisering.

Brochure Improving Acute Care in the OR

Brochure Gas Consumption Analytics

SPONSOREN