Presentaties

 

 

 

 

Hieronder treft u de gedeelde presentaties van het NVLO Jaarcongres 2023

Bekijk de presentatie

 

In een humoristische en energieke presentatie gaat Paul Smit in op de werking van ons brein. Zijn verhaal is onderscheidend en bevat de nieuwste inzichten. Wat werkt wel en wat werkt niet als we willen veranderen? Hoe kunnen we als mens flexibel en ontspannen in het leven staan en denken in mogelijkheden? Hoe ontstaat er verbinding, vertrouwen en creativiteit binnen een organisatie?

 

Filosoof en cabaretier Paul Smit combineert humor en inhoud en haakt in op thema’s als samenwerking, innovatie, beïnvloeding, verandering & werkgeluk.
Paul Smit studeerde af op ‘de evolutie van het menselijk bewustzijn’ en schreef 13 boeken over filosofie, psychologie en neurowetenschap. Hij werkt samen met neurowetenschapper Ayca Szapora m.b.t. het ondersteunen van hersenonderzoek aan de Universiteit Leiden en Dresden.

Bekijk de presentatie

 

Klimaatverandering is een grote bedreiging voor onze gezondheid en de planeet. Volgens de Lancet Countdown rapportages is deze verandering exponentieel en heeft de verandering steeds meer directe gevolgen voor onze patiënten en onze gezondheidszorg. Gezien de aanzienlijke voetafdruk van de zorg, en het aandeel van operatiekamers hierin, is het van groot belang dat zorgprofessionals duurzamer te werk gaan in de operatiekamer.
Om de verduurzaming van operatiekamers in Nederland op gang te helpen wordt er mede namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gewerkt aan de ontwikkeling van de ‘Groene Barometer’. Deze Barometer laat zien hoe duurzaam operatiekamers zijn aan de hand van belangrijke indicatoren. Nederlandse ziekenhuizen zullen gevraagd worden de Barometer in te vullen, waarna de uitkomsten op landelijk niveau kunnen worden vergeleken. De Barometer is niet alleen bedoeld om de milieubelasting van operatiekamers in kaart te brengen, maar ook om mogelijkheden voor verbetering te identificeren en ‘best practices’ te ontwikkelen.
Het invullen van de Barometer helpt dus om de balans op te maken, zowel binnen OK centra als op landelijk niveau. Maar hoe zal dit precies in zijn werk gaan? Dat vertelt Kim van Nieuwenhuizen met veel enthousiasme.

 

Kim van Nieuwenhuizen is arts (2019) en sinds 2021 werkzaam als PhD candidate/arts-onderzoeker in het LUMC. Haar onderzoek richt zich op verduurzaming binnen de operatiekamers (OK) en zij is daarnaast actief in verschillende Green Teams, om duurzame initiatieven ook direct te door te voeren in de praktijk. Tevens helpt zij mee aan het ontwikkelen van een Groene Barometer voor de OK en stelt zij een Leidraad op om duurzaamheid te implementeren in medische (chirurgische) richtlijnen.

 
Aanmelden voor de Barometer Groene OK is nu mogelijk!

 

Het Ministerie van VWS, LUMC, Radboud UMC, Radboud Universiteit, Gupta Strategists en het Landelijk Netwerk de Groene OK hebben samengewerkt om de ‘Barometer Groene OK’ te ontwikkelen. Deze Barometer is bedoeld om inzicht te geven in de milieu belasting van de Nederlandse operatiekamers. Alle Nederlandse ziekenhuizen worden gevraagd deze Barometer in te vullen.

 

Aanmelden en meer informatie: 

https://degroeneok.nl/themas/barometer-groene-ok/ .

 

Bekijk de presentatie

 

Op de OK is veelal hard werken in een steeds veranderende omgeving. Personele krapte is aan de orde van de dag. Door het Corona virus zijn er veel onzekerheden bij gekomen. De kans op uitval door een te hoge mentale belasting ligt dan ook op de loer. Heb jij voldoende zicht op wat al deze veranderingen voor effect hebben op jou en jouw medewerkers?

Als jij en je medewerkers gelukkig zijn in het werk, zijn jullie productiever, innovatiever, flexibeler, werken jullie beter samen en is er een lager ziekteverzuim. Jij hebt zelf invloed op het werkgeluk van jezelf en van je medewerkers. Pascal vertelt met passie hoe jij als leidinggevende verschillende aspecten positief kunt beïnvloeden om jezelf en je medewerkers nog gelukkiger te krijgen.

 

Pascal Gobréau is de oprichter van HappyPassie. Hij is vanaf 1991 werkzaam in verschillende sectoren van de gezondheidszorg en heeft hiervoor diverse opleidingen gevolgd (HBO-Verpleegkunde, Intensive Care Verpleegkundige en HBO Management in de Zorg). Na 10 jaar als Intensive Care Verpleegkundige gewerkt te hebben is hij als leidinggevende gaan werken bij diverse ziekenhuizen en op verschillende (acute zorg) afdelingen en poliklinieken. In 2019 heeft hij de opleiding werkgeluksdeskundige gevolgd aan de Hogeschool Leiden en combineert hij zijn onderneming met het werken als leidinggevende in het ziekenhuis. Juist deze combinatie maakt hem uniek.
Pascal Gobréau geeft met HappyPassie medewerkers en organisaties meer inzicht in wat meer werkgeluk voor hen kan betekenen en op welke wijze ze dit het beste kunnen bereiken.

Bekijk de presentatie

 

Leidinggevenden en medewerkers in de zorg kunnen ontzettend goed zorgen voor anderen, maar lijken zichzelf daarbij te vergeten. Dit levert frustratie, angst, irritatie en stress op, wat resulteert in een hoog ziekteverzuim en veel verloop. Deze twee factoren maken de zorgsector tot een tikkende tijdbom: een collectieve burn-out in wording. Om maar even positief te beginnen …
Maar het kan anders! Als de brandstofmeter in je auto aangeeft dat de tank bijna leeg is, moet je niet harder gaan rijden, maar gaan tanken. Het is belangrijk om af en toe even stil te staan, te kijken hoe het beter kan en daarbij te focussen op wat jij voor jezelf en je teamleden kunt doen.
Niek van den Adel geeft inzicht in hoe jij weer meer energie gaat ervaren en hoe je daar komt: het verschil tussen waar je nu staat en waar je eigenlijk wilt zijn.

 

Ondanks dat hij aan zijn rolstoel gekluisterd zit, zit stilzitten absoluut niet in het DNA van Niek van den Adel. Naast dat hij jaarlijks bij meer dan 100 evenementen op het podium staat, is hij ook coach en ondernemer in de zorg en het onderwijs. Zo traint hij met zijn organisatie Team Heartbeats grote onderwijs- en zorginstellingen in veerkracht, omgaan met veranderingen en persoonlijk leiderschap.

Het NVLO Jaarcongres 2023 werd ondersteund door onze sponsoren waar wij hen zeer erkentelijk voor zijn.

GOUDSPONSOREN

ZILVERSPONSOREN

BRONSSPONSOR